Üniversitemizde Edebiyat ve Medeniyet Paneli Düzenlendi

Yalova Üniversitesi Milli Gençlik ve Yeniler Kulüpleri tarafından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda Edebiyat ve Medeniyet paneli düzenlendi. Ülkemizin alanında duayen isimlerinden olan Prof.Dr.Bekir Karlığa,  Prof.Dr.Hüsrev Hatemi ve Doç. Dr.İsmail Kıllıoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı panelin moderatörlüğünü Mehmet Kamil Berse yaptı.   

Panelin açılış konuşmasını yapan Yalova Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Rafet Bozdoğan her biri alanında önemli çalışmalar yapmış değerli bilim ve sanat insanlarını Yalova Üniversitesi’nde ağırlamaktan duydukları memnuniyeti ifade ederek katılımlarından dolayı kendilerine teşekkür etti.  

Panelin ilk konuşmasını yapan Prof. Dr. Hüsrev Hatemi dünya medeniyetlerinin gelişim sürecini çeşitli örneklerle anlattı. Türk Medeniyetinin gelişim sürecine de değinen Prof. Hatemi Yusuf Has Hacib ve Kaşgarlı Mahmut’un eserlerinin medeniyetimize olan katkılarını anlattı. Medeniyetler Çatısması tezinin bir realite değil siyasi dayatmalarla ortaya atılmış bir tez olduğunu ifade eden Prof. Hatemi özellikle İslam Medeniyetinin çatışmacı değil bir uzlaşı ve hoşgörü medeniyeti olduğunu ifade etti.  

Doç. Dr. İsmail Kıllıoğlu da konuşmasında Batı medeniyetinin gelişim sürecine değindi. 19. Yüzyılda Türk Medeniyetinde de çeşitli değişimler gözlenmeye başlandığını ifade eden Doç. Dr. İsmail Kıllıoğlu yakın tarihimizin önemli kişiliklerinden Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç’tan bahsetti. Edebiyatı insanın kendini tanıması olarak tanımlayan Doç. Dr. Kıllıoğlu son dönemde edebiyat konusunda ülkemizde bir durgunluk yaşandığını ifade etti. Edebiyatın ihmal edilmesinin diğer alanlarda da verimi düşüreceğini vurgulayan Kıllıoğlu özellikle Yalova’nın edebiyatın canlanmasına hizmet edebilecek bir şehir oluğunu belirtti.  

Panelin son konuşmasını yapan Prof. Dr. Bekir Karlığa hayat hikayesinden kesitler anlatarak sözlerine başladı. Bilinen dünya tarihinde 40 medeniyetin inşa edildiği ancak bunlarda sadece 5 tanesinin varlığını devam ettirebildiğini ifade eden Prof. Karlığa medeniyet inşa etmenin ve yaşatmanın kolay bir olgu olmadığını örneklerle anlattı. Geçtiğimiz yıllarda Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük ödülüne layık görülen Batıya Doğru Akan Nehir isimli belgeselinden bahseden Prof. Karlığa medeniyetler arası çatışma tezinin karışışına sağlam bir medeniyet kültürüyle çıkmak gerektiğini ifade etti. Anadolu’nun 20'den fazla medeniyete ev sahipliği yaptığını belirten Prof. Karlığa bu zenginliğin Anadolu insanın yaşam tarzına yansıdığını ifade etti.  Her medeniyetin bir edebiyatı vardır diyen Prof. Karlığa edebiyatının edep kökeninden geldiğini ve İslam Medeniyetinin bir edep medeniyeti olduğunu belirterek sözlerini tamamladı.  

Yapılan konuşmaların ardından  Edebiyat ve Medeniyet paneli izleyicilerin alkışlarıyla sona erdi .