Yalova Üniversitesi 3 Boyutlu Yazıcı ile Koruyucu Siperlik Üretimine Başladı

Koronavirüs salgını ile mücadele etmek amacıyla yürütülen çalışmalara bir destek de Yalova Üniversitesi’nden geldi. 3 boyutlu yazıcılarla koruyucu siperlik üretimine başlayan Yalova Üniversitesi, küresel salgınla en ön sırada savaşan sağlık çalışanlarına destek olmayı amaçlıyor. 

İlk günden itibaren koronavirüs ile mücadele konusunda etkili önlemler alan Yalova Üniversitesi, Makine Mühendisliği Bölümünde görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Bingöl tarafından geliştirilen proje ile koruyucu siperlik üretimine başladı. 2018 yılında Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’ndan (MARKA) alınan destek ile Yalova Meslek Yüksekokulu’nda proje yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Bingöl ve öğretim görevlileri Hakan Kahramaner, Harun Özdemir, Tuğrul Aktaş ve Yasin Yılmaz’ın katkılarıyla kurulan ve imalat sanayinin ihtiyaç duyduğu ileri teknoloji alanlarına kalifiye personel yetiştiren “3D Yazıcı Temelli Tasarım ve İmalat Atölyesi”nde üretimi gerçekleştirilen koruyucu siperliklerin sağlık çalışanlarına ücretsiz bir şekilde gönderilmesi amaçlanıyor. 

“Bu Süreci Birlik ve Dayanışma ile Atlatacağız”

Koruyucu siperlik üretiminin gerçekleştiği 3D Yazıcı Temelli Tasarım ve İmalat Atölyesi’nde incelemelerde bulunan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, tüm dünyada ve ülkemizde görülen koronavirüs salgınına ilişkin açıklamalarda bulundu. Ülkemizin salgın sürecini, birçok gelişmiş ülkeye kıyasla daha başarılı yönettiğini ifade eden Prof. Dr. Suat Cebeci, “Çok kolay yayılan bir virüs ile karşı karşıya olduğumuz için önlenmesi biraz güç ancak birçok gelişmiş ülkeye göre daha avantajlıyız. Hem süreci çok daha iyi yönetiyoruz hem de insanlarımız hijyen ve sosyal mesafe anlamında oldukça duyarlı. Bu süreci birlik ve dayanışma ile atlatacağız. Biz de Yalova Üniversitesi olarak bu sürece katkı sağlamak gayreti ile 3D Yazıcı Temelli Tasarım ve İmalat Atölyemizde sağlık çalışanları için koruyucu siperlik üretimine başladık. Bu anlamda sürece katkı sağlayan tüm öğretim üyelerimize teşekkür ederim” ifadelerini kullandı. 

Haftalık Üretim Sayısının Arttırılması Amaçlanıyor

3D Yazıcı Temelli Tasarım ve İmalat Atölyesi’nde bulunan iki makine ile üretilen koruyucu siperlikler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Suat Cebeci, “Koruyucu siperliklerimiz tek kullanımlık değil, dezenfekte edilmesinin ardından yeniden kullanılabilen türde üretiliyor. Hastalar ile yakın temas halinde bulunan sağlık çalışanlarımızın enfekte olmasını engellemek amacıyla koruyucu siperlik üretimini gerçekleştiriyoruz. Şu an itibari ile 3D Yazıcı Temelli Tasarım ve İmalat Atölyesi’ndeki iki makine ile haftada yaklaşık 100 koruyucu siperlik üretiyoruz; ancak kalıp çalışmasını gerçekleştirebilirsek bu sayıyı arttırarak seri üretime geçebiliriz” diye konuştu.