Prof. Dr. Fuat Sezgin, ‘Bilim Tarihi ve Medeniyet’ Paneli İle Üniversitemiz’de Anıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen “2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” etkinlikleri kapsamında Yalova Üniversitesi tarafından “Bilim Tarihi ve Medeniyet” konulu bir panel düzenlendi.

Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci’nin moderatörlüğünde gerçekleşen Bilim Tarihi ve Medeniyet konulu panele, Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaçar, Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Murat Dulupçu ile İslam, Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi Müdürü Ziya Karatekin konuşmacı olarak katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan Bilim Tarihi ve Medeniyet Paneli’nde, Yalova Milletvekili Özcan Özel’in tebrik telgrafı da okundu. Panelistlerin yerlerini almasıyla devam eden panelde ilk olarak söz alan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, “Türkiye’nin nadir yetiştirdiği şahsiyetlerden biri olan ve dünya arenasındaki tanınmışlığından gurur duyduğumuz Prof. Dr. Fuat Sezgin’in vefatından bir yıl sonra Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 2019 yılını ‘Fuat Sezgin Yılı’ olarak ilan etti. Bunun üzerine de ülkemizdeki üniversiteler çeşitli etkinlikler planlanmıştır. Biz de Yalova Üniversitesi olarak Bilim Tarihi ve Medeniyet paneli düzenlemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Hepiniz hoş geldiniz, şeref verdiniz” sözleri ile açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Panelistlerden ilk olarak söz alan İslam, Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi Müdürü Ziya Karatekin ilk olarak Fuat Sezgin’in öğrenciliği döneminde katıldığı bir söyleşi sırasında konuşmacı olan Hellmut Ritter’in, “Batı Medeniyeti, İslam Medeniyeti’ne çok şey borçlu” söyleminden hareketle İslam Bilim Tarihi okumaya karar verdiğini anlatarak sözlerine başladı. İslam, Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi hakkında bilgilendirmede bulunan Ziya Karatekin, müzede Astronomi’den Kimya’ya kadar pek çok alanda 585 eserin sergilendiğini söyleyerek sözlerini noktaladı.

​Daha sonra kürsüye gelen Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaçar, Fuat Sezgin’in misyonunu gençlere aktarmak için bu tür panellere katıldığını belirterek sözlerine başladı. Fuat Sezgin’in meselesinin ‘İslam Medeniyeti’nde bilimin gerçek boyutlarını aktarmak’ olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mustafa Kaçar, “Modern insan İslamiyet ile birlikte ortaya çıkmıştır. Rönesans’tan önce İslam’ın altın çağı vardı, bugünkü Batı Medeniyeti’nin de anası İslam’ın altın çağıdır. İslam Medeniyeti bin yıl boyunca muazzam bir gelişmeye sahne olmuştur. Fuat Sezgin hocamızın misyonu da özellikle gençliğe ulaşmak ve üzerimizdeki Batı hayranlığına dayanan kompleksi ortadan kaldırmaktı. Ve bunu da başardı” diye konuştu.

Üçüncü olarak kürsüye gelen Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay ise ‘Medeniyet’ kavramı hakkında bilgi verdi. Düşünce dünyamızı zenginleştirmenin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Durmuş Günay özellikle gençlere, “Öğretilen her şeyi asla doğru olarak kabul etmeyin” tavsiyesinde bulundu. En iyi eleştirinin eser ortaya koymak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Durmuş Günay, “Fuat Sezgin, ‘İslam Bilim Tarihi zengindir’ demek yerine, İslam Bilim Tarihi eserlerini ortaya çıkarıyor” dedi.

Son olarak kürsüye gelen Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Murat Dulupçu da “Bugün artık insanlık farklı bir aşamaya gelmiş durumda ve teknoloji şimdi bütün bu birikimi farklı bir boyuta taşıdı. Endüstri 4.0, yapay zeka ve robot teknolojisi gibi konular bugün artık gündemimizde yer alıyor. Bundan sonra ise karşı karşıya kalacağımız durum çok daha vahim. Bilgiyi, bilimi anlamlandırabilmek için demlenmesine fırsat tanımayan bir dünyaya girmiş bulunmaktayız. Ancak ne yazık ki teknoloji, etkiyi zayıflatıyor ve hız çağı anlamın yok edilmesine yol açıyor. Bir yandan davranışsal ve değerler içinde Fuat Sezgin’i anlamamız, diğer yandan da hızın getirdiği sorunlarla mücadele etmemiz gerekiyor. Bunu da gençlere ne verebileceğimiz üzerine biraz daha kafa yorarak başarabiliriz” ifadelerini kullandı.

Bilim Tarihi ve Medeniyet Paneli, katılımcılara günün anısına plaket takdim edilmesinin ardından sona erdi.