Bologna Sürecinin hedefi, Avrupalı öğrenciler ve personelin yanında dünyanın diğer bölgelerindeki öğrenci ve personel için uluslararası işbirliği ve akademik değişim temelli bir Avrupa Yükseköğretim Alanı kurmaktır.
Hedeflenen Avrupa Yüksek Öğretim Alanı:
· Öğrencilerin, mezunların ve yüksek öğrenim personelinin seyyaliyetini kolaylaştıracaktır;
· Öğrencilerin şahsi gelişimlerini desteklemek ve onların demokratik toplumlardaki müstakbel kariyerlerine ve aktif vatandaşlıklarına destek olacaktır;
· Demokratik ilkeler ve akademik hürriyet temelinde kaliteli yükseköğrenime yaygın bir erişime yardımcı olacaktır.
Neden Bologna Süreci olarak ifade edilmektedir ve kimler katılmaktadır?
Bologna Süreci ismini, 29 Avrupa ülkesinde yüksek öğrenimden sorumlu bakanların 19 Haziran 1999 tarihinde İtalya’nın Bologna şehrinde imzaladıkları Bologna Deklarasyonundan almaktadır. Bugün, bu sürece 47 ülke dahildir ve Türkiye’de bu ülkelerden bir tanesidir. Söz konusu ülkelerin hepsi Avrupa Kültür Kongre’sine üyedir ve Avrupa Yükseköğretim alanına hedeflerini bağlıdır. Bologna Süreci’nin önemli bir özelliği ve başarısının anahtarı, bu sürece, Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi ve UNESCO-CEPES gibi kurumlarında yanında, yüksek öğrenim kurumlarının temsilcileri, öğrenciler, personel, işverenler ve kalite teminatı kurumlarının dahil olmasıdır.
NOT: Görev değişikliği nedeniyle senato tarafından güncelleme yapılacaktır.
KOMİSYON ÜYELERİ