Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Sabuncu Veri Seti Yarışmasında Üçüncü Oldu

Yalova Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Sabuncu ve öğrencimiz Zeynep Yürek, Korona Virüsü  (COVID-19) Türkçe Veri Seti’ başlıklı çalışmaları ile katıldıkları Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) tarafından düzenlenen veri seti yarışmasında üçüncü oldu.

420 binden fazla üyesi ile dünyanın  önde gelen mühendislik organizasyonu olan Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) tarafından düzenlenen ve veri setlerinin teknik değerine ve görüntüleme sayılarına bağlı olarak değerlendirme yapılan veri seti yarışmasına katılan Yalova Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Sabuncu ve öğrencimiz Zeynep Yürek, ‘Korona Virüsü (COVID-19) Türkçe Tweet Veri Seti’ başlıklı veri seti başlıklı çalışmaları ile üçüncü oldu.

COVID-19’un Türkiye’deki sosyal etkilerini araştırmak amacıyla hazırladıkları veri seti kapsamında veri madenciliği yazılımlarını kullanarak ülkemizdeki ilk vakanın görüldüğü 11 Mart tarihinden itibaren salgına ilişkin yazılan Türkçe Twitter mesajlarını bir araya getiren Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Sabuncu ve Zeynep Yürek, çalışma sonucunda 4,8 milyon Twitter mesajı elde etti. COVİD-19 ile ilgili sosyal medya analizi, metin madenciliği, konu modelleme gibi çalışmalar yapmak için önemli bir veri kaynağı oluşturan veri seti ile insanların COVID-19 İle ilgili endişelendikleri konuları, ihtiyaçlarını, beklentilerini ve taleplerini anlamak; virüsün yayıldığı noktaları, yayılma hızını ve gelecekteki vaka sayılarının tahmini ile ilgili çıkarımlar yapmak amaçlandı. Öte yandan COVID-19 ile ilgili kasıtlı yalan ve yanlış haber ve bilgi paylaşanları tespit edebilmek gibi pek çok farklı konu ile ilgili yapılacak analizler için de bu veri setleri kullanılabilecek.